Εξοικονομώ

Εξοικονομώ

1. Net Metering

Ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net‐metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Το net‐metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.
Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση/πίστωση του καταναλωτή αφορά στη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο εκάστοτε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά πιστώνεται λογιστικά για μια ορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως ένα χρόνο) οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση.
Το πρόγραμμα του net metering έχει πραγματικά πολλά οφέλη, με κυριότερα:
- Εξασφάλιση σταθερής τιμής του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος για τα 25 έτη, ανεξάρτητα την τρέχουσα ή μελλοντική τιμή κατανάλωσης.
- Ετήσια απόδοση κεφαλαίου ίση με τουλάχιστον 11% και συνήθως γύρω στο 14%, με τιμές αρκετά ελκυστικές συγκρινόμενες με τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια.
- Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης (γύρω στα 5-8 έτη).
- Μείωση της συνολικής αξίας του ρεύματος από 65% έως 100 %.
- Αύξηση Αξίας Ακινήτου με παράλληλη αύξηση της ενεργειακής κατηγορίας, λόγω παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Απαλλαγή του αυτοπαραγωγού από τυχόν φορολόγηση των εσόδων του από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει.
- Μηδενική εξάρτηση από το κράτος για να επιδοτηθεί και να πληρωθεί η επένδυση, αφού η εκκαθάριση πραγματοποιείται κάθε 4 μήνες από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η οικιακή παραγωγή ενέργειας γίνεται με χρήση φωτοβολταϊκών που τοποθετούνται στην στέγη του κτηρίου.
Η ενέργεια που παράγεται από τα φ/β panel, χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού και ό,τι περισσεύει αποδίδεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

2. Αυτόνομα Φ/Β Συστήματα

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά (off-grid) είναι συστήματα ηλεκτροδότησης με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας. Διαφοροποιούνται από τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά (grid-tied ή on grid) συστήματα στο ότι δεν απαιτείται διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο (π.χ. ΔΕΗ) για να λειτουργήσουν. Τα αυτόνομα συστήματα πέρα από την ηλιακή ενέργεια μπορούν να εκμεταλλευτούν και την αιολική οπότε και ονομάζονται αυτόνομα υβριδικά συστήματα.

Τα αυτόνομα συστήματα περιλαμβάνουν μπαταρίες (συσσωρευτές) και ονομάζονται αυτόνομα συστήματα με αποθήκευση. Σε αυτά τα συστήματα κατά τη διάρκεια ανυπαρξίας ενέργειας από ήλιο ή από οποιοδήποτε άλλη μορφή ενέργειας το φορτίο τροφοδοτείται μέσω των συσσωρευτών. Συνήθως, τα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης χρησιμοποιούνται σε κτίρια που είναι απομακρυσμένη και κατά συνέπεια κοστοβόρα ή αδύνατη η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, σε πλωτά σκάφη, εξοχικά, τροχόσπιτα κ.α.

3. Έξυπνες Λύσεις

Ολοένα και περισσότερος κόσμος αναβαθμίζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής του εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά του "έξυπνες λύσεις", οι οποίες προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ' επέκταση εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ενδεικτικά παραδείγματα: τοποθέτηση προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας (λάμπες Led κ.α.), αντλίες θερμότητας, χρήση ηλεκτροκίνησης και φυσικά την συνδυαστική προσέγγιση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την αγορά συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης.

4. Άλλες πηγές ενέργειας